ADITIVII ALIMENTARI

       

     Aditivii alimentari sunt ingrediente adaugate substantelor (cum ar fi alimentele, produsele cosmetice, ambalajele etc.) in scopul schimbarii caracteristicilor acestora (stabilitate, aroma, perioada de valabilitate si chiar… pret).
     Aditivii naturali au fost utilizati inainte, in aceleasi scopuri. Acum, aditivii artificiali le-au luat locul, o data cu dezvoltarea tehnologiei. In unele tari, exista echipe care testeaza produsele din aceste puncte de vedere.
     Astfel, unii cercetatori au stabilit ca unii aditivi sunt daunatori pentru sanatate. In anumite tari, folosirea acestor aditivi este interzisa sau restransa. Unii producatori precizeaza pe ambalajele alimentelor care aditivi sunt daunatori.
     Daca pe ambalaje s-ar utiliza intotdeauna adevarata denumire a acestor aditivi, totul ar fi simplu; insa acum se folosesc pe scara larga denumirile standard - de pilda Exxx si, prin urmare, este aproape imposibil sa ne dam seama care sunt cei mai daunatori. Unii aditivi sunt exclusiv vegetali, insa majoritatea sunt de origine animala si artificiala.
     Aditivii prezentati in continuare sunt studiati si interpretati cu multa grija, de catre oameni care au cercetat indelung aceasta problema. Pentru o viata sanatoasa, este important sa utilizam cat mai putine ingrediente daunatoare in alimentatie - de aceea, acest studiu este de folos pentru a invata sa selectam alimentele.

 

COLORANTI (E100-E181)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E100*

Curcumina

Culoare galben-portocalie; derivat din radacina plantei curcuma (turmeric), insa poate fi si produs artificial; se foloseste in branza, margarina, dulciuri coapte, unele produse din peste).

E101*

Riboflavina, riboflavina - 5' - fosfat

"vitamina B2"; se gaseste in mod natural in legume verzi, oua, lapte, ficat si rinichi; se foloseste in margarina si branza.

E102

Tartrazina

Culoare galbena; se stie ca provoaca crize de astma si urticarie la copii; de asemenea, tumori ale tiroidei, tulburari in cromozomi, eczeme si hiperactivitate; persoanele alergice la acest aditiv sunt de obicei alergice si la aspirina; se foloseste la bauturile colorate, la dulciuri, gemuri, produse din cereale, snacks, peste conservat, supe instant; este interzis in Norvegia si Austria.

E104

Galben de hidrochinona

Culoare galbena; folosit la rujuri, produse pentru ingrijirea parului, ape de colonie; de asemenea, intr-o gama larga de medicamente; cauzeaza dermatite; interzis in Australia, SUA si Norvegia.

E107

Galben 7G

Culoare galbena; HACSG recomanda evitarea sa; persoanele care sufera de astma pot avea o reactie alergica la acest aditiv; produsele tipice sunt bauturile racoritoare; interzis in Australia si SUA.

E110*

Galben de amurg FCF, galben portocaliu S

Culoare galbena; folosit la cereale si produse de brutarie, dulciuri, snacks, inghetata, bauturi, peste conservat; este sintetic; se mai include in unele medicamente; printre efectele secundare se numara urticaria, rinita, congestia nazala, alergii, tumori ale rinichilor, hiperactivitate, tulburari ale cromozomilor, greturi si varsaturi, indigestii, dezgust pentru mancare; se constata o incidenta crescuta a tumorilor la animale; interzis in Norvegia.

E120*

Cochineal, acid carminic

Culoare rosie; preparat din insecte; utilizat rar; se recomanda evitarea sa.

E122

Azorubina, carmoizina

Culoare rosie; derivat de gudron de huila; poate produce reactii puternice la astmatici si la persoanele alergice la aspirina; produsele tipice sunt dulciurile de cofetarie, martipanul, jeleul; interzis in Suedia, SUA, Austria si Norvegia.

E123

Amarant

Culoare rosie; derivat din planta cu acelasi nume; utilizat la prajituri, umpluturi cu gust de fructe, jeleuri; poate provoca astm, eczeme si hiperactivitate; la unele teste pe animale, a provocat defecte de nastere si morti ale fetusului; este posibil si sa provoace cancer; interzis in SUA, Rusia, Austria, Norvegia si alte tari.

E124

Ponceau 4R, Rosu Cochineal A

Culoare rosie; cancerigen la animale; la oameni s-a demonstrat ca poate produce unele reactii la astmatici si la persoanele alergice la aspirina; interzis in SUA si Norvegia.

E127

Eritrozina

Culoare rosie; se foloseste la fructe conservate, dulciuri, produse de panificatie, snacks; poate cauza fotosensibilitate, poate creste nivelul de hormoni si conduce la hipertiroidie; s-a demonstrat ca sporeste riscul de cancer tiroidian; interzis in Norvegia.

E128

Rosu 2G

Interzis in Australia si alte tari (nu este interzis in Marea Britanie).

E129

Rosu allura AC

Culoare rosie-portocalie; utilizat la dulciuri, bauturi si condimente, medicamente, produse cosmetice; produs sintetic; introdus in anii '80 pentru a inlocui amarantul, considerat nesigur; este legat de o crestere a riscului de cancer la soareci; interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia.

E131

Albastru patent V

Interzis in Australia, SUA si Norvegia.

E132*

Indigotina, indigo carmin

Culoare albastra; se foloseste in mod obisnuit la tablete si capsule; de asemenea, la inghetata, dulciuri, produse de patiserie, dulciuri de cofetarie, biscuiti; poate cauza greata, varsaturi, hipertensiune arteriala, eczeme, probleme de respiratie si alte reactii alergice; interzis in Norvegia.

E133

Albastru stralucitor FCF

Culoare albastra; folosit la produse lactate, dulciuri si bauturi; de obicei este sintetic, aparand sub forma unei solutii de aluminiu sau sare de amoniu; interzis in Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, Norvegia.

E140

Clorofila, clorofilina

Culoare verde; de regula este natural, obtinut din plante; folosit pentru ceara si uleiuri, la medicamente si produse cosmetice.

E141

Complex de cupru cu clorofila si clorofilina

Culoare oliv, nu se cunosc reactii adverse.

E142

Verde S

Culoare verde; obtinut sintetic; se foloseste la mazare conservata, jeleu si sos de menta, diverse prajituri; interzis in Suedia, SUA si Norvegia.

E150(a)

Caramel simplu

Culoare maronie, obtinut din zaharoza; se recomanda evitarea sa; se foloseste la conserve de raci, soia, fructe, sosuri; de asemenea, la bere, whisky, biscuiti.

E150(b)

Caramel de sulfit caustic

Vezi E150(a)

E150(c)

Caramel de amoniu

Vezi E150(a)

E150(d)

Caramel de amoniu sulfit

Vezi E150(a)

E151

Negru stralucitor BN, negru BN

Derivat de gudron de huila; folosit la sosuri de culoare maro, unele prajituri; interzis in Danemarca, Australia, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia.

E153*

Carbon vegetal

Culoare neagra; pigment de carbune; folosit la gemuri, jeleuri; in Australia este permisa numai varietatea vegetala; interzis in SUA.

E154

Maro FK

Interzis in SUA.

E155

Maro HT (ciocolata)

Culoare maro; gudron de huila; folosit la cremele de ciocolata pentru prajituri; poate produce reactii nedorite la astmatici si la persoanele alergice la aspirina; de asemenea, provoaca o sensibilitate a pielii; interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia.

E160(a)

Caroten alpha-, beta-, gamma-

Culoare galben-portocalie; organismul uman il converteste in vitamina A; se gaseste in morcovi si alte fructe si legume de culoare galbena sau portocalie.

E160(b)*

Annatto, bixina, norbixina

Culoare rosie; derivat dintr-un arbore (bixa orellana); se foloseste in vopsele pentru pielea umana, pentru vopsele industriale, in medicamente pentru digestie si expectorante; de asemenea, in branzeturi, unt, margarina, cereale, snacks, sapun, textile, lacuri; poate cauza urticarie; HACSG recomanda evitarea sa.

E160(c)*

Extract de paprika, capsantina, capsorubina

Se recomanda evitarea; este interzis in unele tari.

E160(d)

Licopen

Carotenoid de culoare rosie, ce se gaseste in rosii si grepfrutul roz; poate scadea riscul de cancer.

E160(e)*

Beta-apo-8'-carotenal (C30)

Culoare portocalie, nu se cunosc efecte secundare.

E160(f)*

Ester etilic de beta-apo-8'-acid carotenic (C30)

Culoare portocalie, nu se cunosc efecte secundare.

E161(b)

Xantofil-luteina

Culoare galbena; derivat din plante; se gaseste in mod natural in frunzele verzi si galbenus de ou.

E161(g)*

Xantofil-cantaxantina

Culoare galbena, posibil derivat din surse animale (retinol); pigmentul se gaseste si in unele ciuperci, crustacee, peste.

E162

Rosu sfecla, betanina

Culoare grena, derivat din sfecla; nu se cunosc reactii adverse.

E163

Antocianina

Culoare violeta, din flori si plante; pare a fi sigur.

E170*

Carbonat de calciu

Sare minerala, folosit in pastele de dinti, vopsele albe, praf de curatat; poate deriva din minerale sau oase de animale; uneori se foloseste pentru scoaterea acidului din vinuri, precum si la fructe si legume conservate; toxic in doze mari.

E171

Dioxid de titaniu

Culoare alba; folosit la pastele de dinti si vopsele; polueaza apa; nu se cunosc reactii adverse.

E172

Oxid si hidroxid de fier

Culoare neagra, galbena sau rosie; se foloseste la paste de somon si crevete; toxic in doze mari.

E173

Aluminiu

De evitat; interzis in unele tari.

E174

Argint

De evitat; interzis in unele tari.

E175

Aur

De evitat; interzis in unele tari.

E180

Latolrubina BK

De evitat; interzis in unele tari.

E181

Acid tanic, tanin

Agent purificator in alcool; derivat din ramuri de stejar; se gaseste in mod natural in ceai.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

 

CONSERVANTI (E200-E290)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E200

Acid sorbic

Obtinut fie din fructe de padure, fie sintetic; poate irita pielea.

E201

Sorbat de sodiu

Nu se cunosc reactii adverse.

E202

Sorbat de potasiu

Nu se cunosc reactii adverse.

E203

Sorbat de calciu

Nu se cunosc reactii adverse.

E210*

Acid benzoic

Se foloseste la bauturile alcoolice, produse de patiserie, branzeturi, guma de mestecat, condimente, produse lactate inghetate, dulciuri, inlocuitori de zahar; de asemenea, in produse cosmetice, ca antiseptic in unele medicamente impotriva tusei, ca antifungic in unguente; poate provoca astm, mai ales la persoanele care urmeaza tratamente pe baza de steroizi; de asemenea, cauzeaza tulburari neurologice si interactioneaza cu bisulfitul de sulf; provoaca hiperactivitate la copii; se obtine din benzoina, o rezina extrasa din unii arbori asiatici.

E211

Benzoat de sodiu

Folosit ca antiseptic, conservant alimentar, precum si pentru imbunatatirea gustului la alimentele de calitate slaba; bauturile racoritoare cu gust de portocale contin cantitati mari, de pana la 25 mg la 250 ml; de asemenea, se utilizeaza in produse lactate si din carne, condimente, produse de patiserie, bomboane; se mai foloseste in multe medicamente, inclusiv Tylenol; cauzeaza urticarie si agraveaza astmul.

E212

Benzoat de potasiu

Persoanele care sufera de diverse alergii pot avea reactii alergice. Se foloseste la aceleasi produse ca si E210.

E213

Benzoat de calciu

Vezi E212.

E214

Etil p-hidroxibenzoat

De evitat; interzis in unele tari.

E215

Sodiu etil p-hidroxibenzoat

De evitat; interzis in unele tari.

E216

Propil p-hidroxibenzoat

Posibil alergen de contact.

E217

Sodiu propil p-hidroxibenzoat

De evitat; interzis in unele tari.

E218

Metil p-hidroxibenzoat

Posibile reactii alergice care afecteaza in principal pielea.

E219

Sodiu metil p-hidroxibenzoat

De evitat; interzis in unele tari.

E220

Dioxid de sulf

Derivat din gudron de huila; toate medicamentele pe baza de sulf sunt toxice si utilizarea lor este restrictionata; produs prin arderea sulfului sau a gipsului; se cunoaste ca provoaca crize de astm si este dificil de metabolizat la persoanele cu disfunctii renale; distruge vitamina B1; produsele tipice sunt berea, bauturile racoritoare, fructele uscate, sucurile, vinul, cardiotonicele, otetul, produsele din cartofi.

E221

Sulfit de sodiu

Agent de decontaminare folosit in sucul proaspat de portocale; vezi E220.

E222

Sulfit hidrogen de sodiu

Vezi E220.

E223

Metabisulfit de sodiu

Agent de tratare, vezi E220.

E224

Metabisulfit de potasiu

Vezi E220.

E225

Sulfit de potasiu

Vezi E220.

E226

Sulfit de calciu

De evitat; interzis in unele tari.

E227

Sulfit hidrogen de calciu

De evitat; interzis in unele tari.

E228

Sulfit hidrogen de potasiu

Vezi E220.

E230

Bifenil, difenil

Interzis in unele tari; poate fi utilizat in scopuri agricole; produsele tipice sunt citricele.

E231

Fenol ortofenil

Interzis in unele tari; poate fi utilizat in scopuri agricole; produsele tipice sunt perele, morcovii, piersicile, prunele, cartofii dulci, citricele, ananasul, rosiile, ardeii, ciresele, nectarinele.

E232

Fenol ortofenil de sodiu

Vezi E231.

E233

Tiabendazol

Interzis in unele tari; poate fi utilizat in scopuri agricole; produsele tipice sunt citricele, merele, perele, cartofii, bananele, ciupercile, carnea, laptele.

E234

Nisin

Antibiotic derivat din bacterii; se gaseste in bere, branzeturi fermentate, pasta de rosii.

E235

Natamicin

Inhibitor al mucegaiului derivat din bacterii; uneori este utilizat in scop terapeutic pentru tratamentul candidozei; poate cauza greturi, varsaturi, anorexie, diaree, iritatii la nivelul pielii; produsele tipice sunt carnea si branza.

E236

Acid formic

De evitat; interzis in unele tari.

E237

Format de sodiu

De evitat; interzis in unele tari.

E238

Format de calciu

De evitat; interzis in unele tari.

E239

Tetramin hexametilen

De evitat; interzis in unele tari.

E249

Nitrit de potasiu

Fixator de culoare si de conservare pentru carne; nitritii pot afecta capacitatea organismului de a purta oxigenul, efectul fiind o ingreunare a respiratiei, ameteli, dureri de cap; este un potential cancerigen; nu este permisa utilizarea in alimentele pentru copii si sugari.

E250

Nitrit de sodiu

Poate provoca hiperactivitate si alte reactii adverse, potential cancerigen, utilizarea sa este restrictionata in multe tari; se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrosamina, care HACSG recomanda sa fie evitata.

E251

Nitrat de sodiu

Se foloseste si la fabricarea acidului nitric, dar si ca agent fertilizant, precum si la produsele din carne, fermentate (vezi E250).

E252*

Potasiu

Poate fi un derivat animal sau vegetal; se foloseste la praful de pusca, explozivi si agenti fertilizanti; de asemenea, la conservarea carnii; poate provoca hiperactivitate si alte reactii adverse; potential cancerigen; folosirea sa este rstrictionata in multe tari (vezi E249).

E260

Acid acetic

Principalul component al otetului; se produce si sintetic din fibra de lemn; se foloseste la sosuri si saramuri.

E261

Acetat de potasiu

Acid alimentar; trebuie sa fie evitat de catre persoanele cu disfunctii renale; produsele tipice sunt sosurile, saramurile.

E262

Acetat de sodiu, diacetat de sodiu

Acid alimentar, regulator de aciditate; nu se cunosc efecte secundare.

E263

Acetat de calciu

Acid alimentar, regulator de aciditate; se foloseste pentru fabricarea acidului acetic (otet) si a baitului.

E264

Acetat de amoniu

Poate cauza greturi si varsaturi.

E270*

Acid lactic

Acid alimentar, regulator de aciditate; produs prin incalzirea si fermentarea carbohidratilor din zer, cartofi, amidon de porumb, melasa; este dificil de metabolizat de catre organismul sugarilor; se utilizeaza in dulciuri, sosuri, bauturi racoritoare (uneori si in bere), alimente pentru bebelusi, dulciuri de cofetarie.

E280

Acid propionic

Se crede ca toti propionatii pot provoca dureri de tip migrenos; propionatii se gasesc in mod natural in alimentele fermentate, in transpiratia umana si in tractul digestiv al rumegatoarelor, insa pot fi si derivati de etilen si monoxid de carbon, propionaldehida, gaze naturale; se produc atunci cand bacteriile descompun fibra; se utilizeaza de obicei la produsele de panificatie si patiserie.

E281

Propionat de sodiu

Poate provoca migrene; produsele tipice sunt cele de panificatie si patiserie.

E282

Propionat de calciu

Vezi E281.

E283

Propionat de potasiu

Vezi E281.

E290

Dioxid de carbon

Carburant, agent de racire, derivat din fabricarea oxidului de calciu; poate spori efectul alcoolului; produsele tipice sunt vinul, bauturile racoritoare, dulciurile de cofetarie.

Nota: 
HACSG = Hyperactive Children Support Group 
FDA = Food and Drug Administration 
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc) 

 

ACIZI, ANTIOXIDANTI, SARURI MINERALE (E296-385)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E296

Acid malic

Derivat din fructe sau produs pe cale sintetica; de evitat la bebelusi si copii.

E297

Acid fumaric

Derivat din plante din genul Fumaria esp., F. Officinalis, sau din fermentarea glucozei; poate fi utilizat ca aroma, pentru aciditate, ca antioxidant sau de crestere; se foloseste in bauturi racoritoare si aluaturi pentru prajituri.

E300

Acid ascorbic

Agent de tratare a fainii, "vitamina C"; poate fi obtinut pe cale sintetica din glucoza; exista in mod natural in fructe si legume; se adauga la tot felul de produse, inclusiv carne, cereale, peste congelat, vin.

E301

Ascorbat de sodiu

Sare de sodiu a vitaminei C.

E302

Ascorbat de calciu

Vitamina C, poate spori formarea de oxalati de calciu.

E303

Ascorbat de potasiu

Sare de potasiu a vitaminei C.

E304

Palmitat ascorbyl, stearat ascorbyl

Esteri acizi grasi ai acidului ascorbic, aceleasi functii ca E300.

E306,E307, E308, E309

Tocofenoli, alpha-, gamma-, delta-

"vitamina E"; se gaseste in mod natural in multe uleiuri vegetale (de soia, germeni de grau, germeni de orez, seminte de bumbac, porumb); lucreaza ca antioxidant pentru acizii grasi si tesuturile adipoase, prevenind oxidarea vitaminei A; se foloseste in margarina si sosuri pentru salate.

E310

Galat propil

Folosit pentru prevenirea rancezirii substantelor uleioase; poate cauza iritatii gastrice sau ale pielii; galatii nu sunt permisi in alimentatia bebelusilor si a copiilor mici; se foloseste in uleiuri, margarina, sosuri de salate, uneori la ambalaje.

E311

Galat octyl

Vezi E310.

E312

Galat dodecyl

Vezi E310.

E317

Acid eritorbic

Se produce din zaharoza.

E318

Eritorbat de sodiu

Produs din E317.

E319

TBHQ (Tert-butilhidrochinona)

Produs pe baza de titei; HACSG recomanda evitarea sa; poate cauza greturi, varsaturi, delir; o doza de 5 grame este considerata letala; produsele tipice sunt grasimile, uleiurile, margarina.

E320

BHA (butilat hidroxi-anisol)

Derivat din titei; intarzie alterarea datorata oxidarii; se foloseste in uleiuri comestibile, guma de mestecat, margarina, arahide, produse instant din cartofi, ambalaje alimentare din polietilena; nu este permis in alimentatia sugarilor, poate provoca reactii alergice la unele persoane, poate induce hiperactivitate si alte intolerante; exista motive serioase de ingrijorare in privinta cresterii riscului de cancer si efecte legate de nivelul de estrogen; in doze mari a cauzat tumori animalelor de laborator; interzis in Japonia din anul 1958; expertii recomanda oficial interzicerea in Marea Britanie; restaurantele McDonald's din SUA au eliminat acest aditiv din produsele lor inca din 1986.

E321

BHT (butilat hidroxi-toluen)

Derivat al titeiului; vezi E320.

E322*

Lecitina

Emulsificator derivat din soia, galbenus de ou, arahide, porumb sau din surse animale; nu este toxic, insa supradozele pot cauza indigestii, reprima apetitul si cauza transpiratie excesiva.

E325*

Sodiu lactat

Derivat din lapte (acid lactic); poate contine si produsi animali; copiii mici cu intoleranta la lactoza pot avea reactii adverse.

E326*

Potasiu lactat

Vezi E325

E327*

Calciu lactat

Vezi E325

E328*

Amoniu lactat

Vezi E325

E329*

Magneziu lactat

Vezi E325

E330

Acid citric

Acid alimentar, derivat natural din citrice; este utilizat in biscuiti, peste conservat, branzeturi, alimente pentru bebelusi, prajituri, amestecuri pentru supa, paine de secara, bautura racoritoare, produse din carne.

E331

Sodiu citrat

Acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse.

E332

Potasiu citrat

Acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse.

E333

Calciu citrat

Acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse in cantitati mici.

E334

Acid tartaric

Acid alimentar, obtinut din fructele necoapte, din suc de struguri; nu se cunosc reactii adverse in cantitati mici.

E335

Sodiu tartrat

Acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse.

E336

Potasiu tartrat

Acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse.

E337

Sodiu potasiu tartrat

Acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse.

E338

Acid fosforic

Acid alimentar; folosit in branzeturi; nu se cunosc reactii adverse.

E339

Sodiu fosfat

Sare minerala, utilizata ca laxativ si ca agent de fixare in vopsirea tesaturilor; dozele mari pot tulbura echilibrul calciu / fosfor.

E340

Potasiu fosfat

Vezi E339.

E341*

Calciu fosfat

Sare minerala; se foloseste ca antacid, dar si ca agent de slefuire a emailului.

E343

Magneziu fosfat

Mineral esential; se gaseste in inlocuitorii de sare.

E350

Sodiu malat

Nu se cunosc reactii adverse.

E351

Potasiu malat

Nu se cunosc reactii adverse.

E352

Calciu malat

Nu se cunosc reactii adverse.

E353

Acid metatartaric

Nu se cunosc reactii adverse.

E354

Calciu tartrat

Pare sigur.

E355

Acid adipic

Acid alimentar.

E357

Potasiu adipat

Nu se cunosc reactii adverse.

E363

Acid succinic

De evitat; interzis in unele tari.

E365

Sodiu fumarat

Acid alimentar, sarea acidului fumaric (derivat din plante din genul Fumaria esp., F. Officinalis).

E366

Potasiu fumarat

Nu se cunosc reactii adverse.

E367

Calciu fumarat

Nu se cunosc reactii adverse.

E370

1,4-heptonolacton

De evitat; interzis in unele tari.

E375

Niacin

Vitamina B3; exista in mod natural in fasole, mazare si alte legume, in lapte, oua, carne, peste; dozele mai mari de 1.000 mg pe zi pot cauza probleme la nivelul ficatului, diabet, gastrita, boli oculare, nivel ridicat de acid uric; dozele mici, chiar de 50-100 mg, pot cauza si ele dureri de cap si de stomac, mai ales daca sunt ingerate pe stomacul gol.

E380

Tri-amoniu citrat

Poate tulbura functionarea ficatului si a pancreasului.

E381

Amoniu feric citrat

Mineral esential, acid alimentar derivat din acidul citric; se foloseste ca supliment de fier la cereale si formule dietetice.

E385

Calciu disodiu EDTA

De evitat; interzis in unele tari.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

 

RASINI VEGETALE, EMULSIFICATORI, STABILIZATORI (E400-E495)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E400

Acid alginic

Agent de ingrosare, rasina vegetala, derivat din alge marine; utilizat in amestecuri pentru budinci, lapte aromatizat, smantana groasa, tinut scazut de calorii, siropuri farmaceutice, preparate oftalmice; in industria cosmetica, este pe al saptelea loc in ceea ce priveste frecventa cu care este utilizat (drept conservant); nu este permis in alimentele pentru sugari si copii mici; poate cauza probleme gastrice.

E421

Manitol

Indulcitor artificial si umidifiant; derivat din alge marine sau din frasin; posibil alergen; nu este permis in alimentatia copiilor, din pricina faptului ca poate provoca diaree si disfunctii renale; de asemenea, poate provoca greata, varsaturi; produsele tipice sunt alimentele cu continut scazut de calorii.

E422*

Glicerol

Umidifiant si indulcitor; alcool uleios incolor; derivat din descompunerea grasimilor naturale cu alcaliu; de obicei produs secundar al sapunului, utilizandu-se grasimi vegetale sau animale; poate fi obtinut si din produse pe baza de titei sau fermentat din zahar; se foloseste la sosuri, branzeturi, fructe uscate si confiate, lichioruri, votca; se crede ca glicerina protejeaza impotriva tulburarilor de ADN provocate de razele ultraviolete si radiatii; cantitatile mari pot cauza dureri de cap, sete, greata si hiperglicemie; produsele tipice sunt lichiorurile, dulciurile de cofetarie, fructele uscate, alimentele cu continut scazut de calorii.

E430*

Nu se cunoaste

Nu se cunoaste

E431*

Polioxietilen stearat

Nu se cunoaste

E432*

Polisorbat 20

De evitat; interzis in unele tari.

E433*

Polisorbat 80

Emulsificator derivat din acizi grasi de origine animala; folosit ca aromatizant sintetic, agent de suprafata, precum si la prelucrarea aluaturilor; poate mari absorbtia de substante liposolubile.

E434*

Polisorbat 40

De evitat; interzis in unele tari.

E435*

Polisorbat 60

Vezi E433.

E436*

Polisorbat 65

Vezi E433

E440(a)

Pectina

Exista in mod natural in coaja merelor; se foloseste pentru ingrosarea gemurilor, jeleurilor si sosurilor; cantitatile mari pot cauza flatulenta temporara sau disconfort intestinal.

E440(b)

Pectina amidata

Nu se cunosc reactii adverse.

E441*

Gelatina

Posibil alergen; poate contine E220; mare atentie trebuie acordata din partea persoanelor astmatice sau alergice la sulfiti.

E442

Amoniu fosfatide

Nu se cunosc reactii adverse.

E450

Difosfati

Dozele mari pot tulbura echilibrul calciu / fosfat.

E460

Celuloza

Nu se cunosc reactii adverse.

E461

Metil celuloza

Poate cauza flatulenta, obstructie intestinala.

E463

Hidroxipropil celuloza

De evitat; interzis in unele tari.

E464

Hidroxipropil metil celuloza

Nu se cunosc reactii adverse.

E465

Etil metil celuloza

Nu se cunosc reactii adverse.

E466

Carboxi-metil celuloza, sodiu carboxi-metil celuloza

Nu se cunosc reactii adverse.

E469

Sodiu caseinat

Nu se cunosc reactii adverse.

E470*

Saruri de acizi grasi

De evitat; interzis in unele tari.

E471*

Mono&digliceride ale acizilor grasi

Nu se cunosc reactii adverse.

E472*

Esteri de acizi grasi ai gliceridelor

Nu se cunosc reactii adverse.

E473*

Esteri de zaharoza ai acizilor grasi

Nu se cunosc reactii adverse.

E474*

Zaharo-gliceride

De evitat; interzis in unele tari.

E475*

Esteri de poliglicerol ai acizilor grasi

Nu se cunosc reactii adverse.

E476*

Poliglicerol poliricinoleat

Nu se cunosc reactii adverse.

E477*

Esteri de propilen glicol ai acizilor grasi

Derivat din titei; nu se cunosc reactii adverse.

E478*

Nu se cunoaste

Nu se cunoaste.

E479(b) *

Ulei de soia oxidat termic in reactie cu mono-si digliceride ale acizilor grasi

Nu se cunoaste.

E480

Dioctil sodiu sulfosuccinat

Se asteapta rezultatele studiilor.

E481*

Sodiu stearol-2-lactilat

Nu se cunosc reactii adverse.

E482*

Calciu stearol-2-lactilat

Nu se cunosc reactii adverse.

E483*

Stearil tartrat

De evitat; interzis in unele tari.

E491*

Sorbitan monostearat

Nu se cunosc reactii adverse.

E492*

Sorbitan tristearat

Poate creste absorbtia substantelor liposolubile.

E493*

Sorbitan monolaurat

De evitat; interzis in unele tari.

E494*

Sorbitan mono-oleat

De evitat; interzis in unele tari.

E495*

Sorbitan monopalmitat

De evitat; interzis in unele tari.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

 

SARURI MINERALE, AGENTI ANTI-INTARIRE (E500-E585)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E500

Carbonat de sodiu

Nu se cunosc reactii adverse la dozele mici.

E501

Carbonat de potasiu

Nu se cunosc reactii adverse.

E503

Carbonat de amoniu

Iritant al mucoaselor.

E504

Carbonat de magneziu

Utilizat medicinal ca antacid si laxativ.

E507

Acid clorhidric

Sigur in cantitati mici.

E508

Clorura de potasiu

Cantitatile mari pot cauza ulceratii gastrice.

E509

Clorura de calciu

Derivat din apa de mare.

E510

Clorura de amoniu

Trebuie sa fie evitat de catre persoanele cu disfunctii renale sau probleme de ficat; produsele tipice sunt cele care contin faina.

E511

Clorura de magneziu

Magneziul este un mineral esential.

E513

Acid sulfuric

De evitat; interzis in unele tari.

E514

Sulfat de sodiu

Poate tulbura echilibrul hidric al organismului.

E515

Sulfat de potasiu

Nu se cunosc reactii adverse.

E516

Sulfat de calciu

Derivat din piatra de var.

E518

Sulfat de magneziu

Laxativ

E519

Sulfat de cupru

Mineral esential

E524

Hidroxid de sodiu

De evitat; interzis in unele tari.

E525

Hidroxid de potasiu

De evitat; interzis in unele tari.

E526

Hidroxid de calciu

Nu se cunosc reactii adverse la dozele mici.

E527

Hidroxid de amoniu

De evitat; interzis in unele tari.

E528

Hidroxid de magneziu

De evitat; interzis in unele tari.

E529

Oxid de calciu

Sigur in cantitati mici.

E530

Oxid de magneziu

De evitat; interzis in unele tari.

E535

Sodiu ferocianid

Nu se cunosc reactii adverse.

E536

Potasiu ferocianid

Produs secundar al gazului de huila; toxicitate redusa.

E540

Difosfat de dicalciu

De evitat; interzis in unele tari.

E541

Sodiu aluminiu fosfat, acid

De evitat; interzis in unele tari.

E542*

Fosfat de oase

Derivat din oase; folosit la laptele praf si la automatele de cafea.

E544

Polifosfat de calciu

De evitat; interzis in unele tari.

E545

Polifosfat de amoniu

De evitat; interzis in unele tari.

E551

Dioxid de siliciu

Nu se cunosc reactii adverse in uzul alimentar.

E552

Silicat de calciu

Derivat din piatra de var si din scheletele pietrificate ale unui gen de plancton unicelular; antacid; nu se cunosc reactii adverse.

E553(a)

Silicat de magneziu

De evitat; interzis in unele tari.

E553(b)

Talc

Este legat de cresterea riscului de cancer de stomac; produsele tipice sunt orezul decorticat, ciocolata, dulciurile de cofetarie.

E554

Sodiu aluminiu silicat

Folosit in sare, substitute de lapte praf si faina; aluminiul cauzeaza probleme ale placentei la femeile gravide si este legat de cresterea riscului de boala lui Alzheimer.

E556

Calciu aluminiu silicat

Derivat din minerale; folosit in lapte praf; vezi E554.

E558

Bentonita

Nu se cunosc reactii adverse.

E559

Silicat de aluminiu (caolin)

Nu se cunosc reactii adverse.

E570*

Acid stearic

Posibil de origine animala; vezi stearati.

E572*

Stearat de magneziu

Nu se cunosc reactii adverse in uzul alimentar.

E575

Glucono-delta lacton

Nu se cunosc reactii adverse.

E576

Gluconat de sodiu

De evitat; interzis in unele tari.

E577

Gluconat de potasiu

Nu se cunosc reactii adverse.

E578

Gluconat de calciu

Nu se cunosc reactii adverse.

E579

Gluconat feros

Agent de pastrare a culorii; derivat din fier si glucoza; utilizat la masline, suplimente de fier; sigur in doze mici.

E585

Lactat feros

Nu se cunoaste.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

 

INTENSIFICATORI DE AROMA (E620-E640)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E620*

Acid glutamic

Intensificator de aroma, substitut al sarii; aminoacid prezent in multe proteine vegetale si animale; derivat al unor bacterii; poate cauza probleme similare cu MSG (E621); copiii mici trebuie sa-l evite.

E621

Monosodiu glutamat (MSG)

Intensificator de aroma derivat din fermentarea melasei, substitut al sarii; reactiile adverse apar la unele persoane astmatice; nu este permis in alimentatia sugarilor si a copiilor mici; produsele tipice sunt legumele conservate, tonul conservat, sosurile, multe alimente congelate.

E622

Monopotasiu glutamat

Poate cauza greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale; produsele tipice sunt cele care folosesc substitute de sare, sarace in sodiu.

E623

Calciu diglutamat

Substitut al sarii; nu se cunosc reactii adverse.

E624

Monoamoniu glutamat

Substitut al sarii; nu se cunosc reactii adverse.

E625

Magneziu diglutamat

Substitut al sarii; nu se cunosc reactii adverse.

E626

Acid guanilic

Poate provoca guta.

E627

Disodiu

Izolat din sardine sau extract de drojdie; poate provoca guta; nu este permis in alimentatia sugarilor si a copiilor mici.

E629

Calciu

Poate provoca guta.

E631*

Disodiu inosinat

Poate fi produs din carne sau sardine; poate provoca guta; nu este permis in alimentatia sugarilor si a copiilor mici.

E633

Calciu inosinat

Poate provoca guta.

E635*

Disodiu 5'-ribonucleotide

Poate fi asociat cu urticarii care apar intr-un interval de pana la 30 de ore de la ingerare; eczemele pot varia de la intensitate medie pana la mare; reactia depinde de doza si poate fi cumulativa; unii indivizi sunt mai sensibili decat altii; produsele tipice includ cartofii prajiti cu arome (chips), pastele fainoase instant si placintele; de evitat; interzis in unele tari.

E636

Maltol

Derivat din scoarta zadei, din ace de pin, cicoare, uleiuri, malt; poate fi si produs pe cale sintetica.

E637

Etil maltol

Derivat din maltol.

E640*

Glicina si sarurile sale de sodiu

Nu se cunoaste.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

 

DIVERSE (E900-E1520)

 

Numar

Denumire

Comentarii

E900

Dimetil polisiloxan

Bazat pe siliciu.

E901*

Ceara de albine

Agent de stralucire; vezi produsele apicole; ocazional cauzeaza reactii alergice.

E903

Ceara de carnauba

Derivat dintr-un palmier sud-american; folosit in cosmetica si la cerneluri; ocazional cauzeaza reactii alergice.

E904*

Serlac

Derivat din insecte; ocazional cauzeaza iritatii ale pielii.

E905*

Parafina, ceara microcristalina

Poate inhiba absorbtia grasimilor si a vitaminelor liposolubile; laxativ mediu; s-ar parea ca poate fi legat de o crestere a riscului de cancer de colon; se foloseste la dulciuri, procesarea drojdiei, la vitamine sub forma de tablete, fructe uscate, dulciuri de cofetarie, colagen.

E907*

Ceara microcristalina rafinata

De evitat; interzis in unele tari.

E913*

Lanolina

Derivat din lana de oaie.

E920*

L-cisteina

Agent de tratare a fainii derivat din parul animal si din pene de gaina.

E921*

L-cistina

Vezi E920.

E924

Bromat de potasiu

Cantitatile mari pot provoca greata, varsaturi, diaree, diverse dureri; produsele tipice sunt cele care contin faina.

E925

Clor

Distruge substantele nutritive, este cancerigen; in unele zone, apa este special contaminata cu acest element, in scopul de a o face mai "sigura" pentru baut; produsele tipice sunt cele care contin faina.

E926

Dioxid de clor

In principal… vezi E325.

E927

Azodicarbonamid

De evitat; interzis in unele tari.

E928

Benzoil peroxid

Aprobat de catre FDA pentru albirea carotenoidelor din faina rafinata; astmaticii si persoanele care sufera de o alergie trebuie sa evite consumul; vezi E210.

E931

Azot

Folosit la ambalarea prin inghetare sau in vid; pare sigur.

E932

Oxid azotos

Parte destul de sigur in cantitati mici.

E950

Potasiu acesulphane

Nu se cunoaste.

E951*

Aspartam

Indulcitor artificial; reactiile adverse posibile sunt prea multe pentru a fi descrise aici; unii oameni sunt alergici la aspartam; la acesti oameni, durerile migrenoase reprezinta cea mai obisnuita reactie.

E952

Acid ciclamic

Ciclamat de calciu & sodiu; indulcitor artificial; se stie ca provoaca migrene si alte reactii; poate fi cancerigenM in testele efectuate pe animale a cauzat probleme ale testiculelor sobolanilor si ale embrionilor de soareci; interzis in SUA si Marea Britanie datorita riscului de cancer.

E954

Zaharina

Zaharina de calciu & sodiu; indulcitor artificial derivat din toluen (cancerigen cunoscut); interzis in 1977 in SUA, dar a fost reintrodus cu conditia unei etichetari stricte: "Folosirea acestui produs poate fi periculoasa pentru sanatatea dvs., acest produs contine zaharina, despre care s-a stabilit ca cauzeaza cancer la animalele de laborator".

E957

Taumatin

Indulcitor artificial; proteina derivata din planta tropicala Thaumococcus danielli; folosit pentru indulcirea vinurilor, painii si fructelor.

E965

Maltitol, sirop de glucoza hidrogenat

Umidifiant; amidon descompus cu enzime digestive; folosit la dulciurile de cofetarie, fructe uscate; laxativ in concentratii mari.

E967

Xilitol

Umidifiant; se gaseste in zmeura, prune, laptuca, andive, dar poate fi si produs in scopuri comerciale din lemn; in cadrul testelor efectuate pe sobolani a cauzat pietre la rinichi si a avut un efect diuretic, insa testele au fost considerate fara legatura cu reactiile care ar putea fi inregistrate la oameni; folosit la dulciurile cu carbohidrati modificati, inghetate, gemuri.

E999

Extract de quillaia

Agent spumant, emulsificator, agent de suprafata natural; derivat din scoarta arborelui chilian Quillaia saponaria; folosit la bere si sifon; se stie ca grabeste vindecarea si reduce grasimea excesiva din piele.

E1100*

Amilaza

Derivat din ciuperca de mucegai sau din pancreas de porc.

E1200

Polidextroza

Pare sigur in doze mici.

E1201

Polivinilpirolidon

Agent de dispersare; glazura pentru pastile; folosit in indulcitorii artificiali.

E1202

Polivinilpolipirolidon

Agent de limpezire pentru vinuri; stabilizator de culoare si coloidal.

E1400-E1450

Amidon

Nu se cunosc reactii adverse.

E1505

Trietil acetat

Partial, devine alcool in organism.

E1510

Etarol

Alcool

E1517, E1518*

Acetati de glicerol

Umidifianti si solventi derivati din glicerol; folositi pentru a acoperi fructele proaspete in SUA:

E1520

Propilen glicol

Umidifiant, agent de dispersare, pe baza de titei; gulstul sau asemanator cu al glicerinei l-a facut popular in industria de medicamente pentru copii si alte siropuri; folosit in multe creme si unguente, produse cosmetice si pentru par, deodorante; poate provoca atacuri fatale de cord (administrat intravenos), depresii la nivelul sistemului nervos central, precum si dermatite de contact.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)

 

ADITIVI NENUMEROTATI

 

Denumire

Comentarii

Albumina*

-

Ambra cenusie*

Derivat din balena.

Acid arahidonic*

Derivat din ficat, creier, glande sau uleiuri de origine animala.

Aronia

Derivat din Aronia arbutifolia; folosit ca extensor de gust la jeleuri, budinci, diverse prafuri pentru prepararea deserturilor, iaurt, deserturi cu lapte, branzeturi omogenizate, dulciuri de cofetarie, prajituri crocante, creme cu fructe, inghetate, bauturi instant.

Acid aspartic*

Derivat din aspartam (vezi E951).

Betaina*

Derivat din ulei.

Biotina

Vitamina cristalina incolora din complexul B, care se gaseste in special in drojdie, ficat si galbenus de ou; nu se cunosc reactii adverse, produsul a fost testat.

Cafeina

Alcaloid care exista in mod natural in ceai, nuca de cola si cafea; absolut toxic in doze mari, poate cauza palpitatii, hipertensiune arteriala, varsaturi, convulsii, dureri de cap, diaree, urinare frecventa, deshidratare, insomnie, crampe abdominale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare; actioneaza ca laxativ; consuma calciul din organism; se foloseste ca stimulant mediu, cu moderatie.

Caseina

Fosfoproteina a laptelui, cu o structura moleculara foarte asemanatoare cu a glutenului.

Catalaza*

Derivat din ficat de vita.

Colesterin*

-

Scortisoara

Condiment preparat din scoarta; poate provoca alergii.

Rosu citric nr. 2

Cauzeaza cancer la animale; se foloseste pentru a usca coaja portocalelor.

Zibeta*

Derivat animal.

Ulei de muguri de cuisoare

Ulei esential natural distilat din muguri de cuisoare (syzygium atmaticum); poate cauza alergii.

Colin bitartrat*

Tesut de origine animala.

Colagen*

-

Enzime*

-

Eritritol*

Produs prin fermentare care incepe cu dextroza (zahar simplu derivat din porumb); de asemenea, derivat din stomac de vitel; utilizat ca indulcitor pentru bauturi si produse de cofetarie.

Etil vanilina

Aroma artificiala de vanilie; este de 3 ˝ ori mai puternica decat vanilia naturala si mult mai ieftina; aceasta explica de ce fabricantii o folosesc in bauturi racoritoare, inghetate, aluaturi coapte; in general, se considera sigura.

Albastru CI albastru direct 53

Dermatite de contact.

Verde FD&C nr. 3

Tumori ale vezicii urinare.

Rosu FD&C nr. 102

Alergen; nu este permis in uzul alimentar.

Galben FD&C nr. 11

Dermatite de contact.

Fructoza

Carbohidrat si zahar simplu (monozaharida) exista in mod natural in miere si fructele proaspete; se utilizeaza ca adaos la prajituri, paine, fursecuri, pentru a le da o culoare maronie.

Violet de gentiana CI, violet nr. 3

Dermatite de contact.

Glucuronolacton, acid glucuronic*

Substanta existenta in mod natural in organism, in ficat, produsa din glucoza; ajuta la stimularea metabolismului si la dezintoxicarea organismului; exista si in plante, in principal in rasinoase; componenta importanta a tesuturilor fibroase si conjunctive, la toate animalele.

Gliceride

Componente ale grasimilor; folosite ca stabilizatori la carnati, slanina, uleiuri vegetale, margarina; cel mai frecvent utilizat este monogliceryde citrate, desi FDA impune limite stricte.

Glicogen*

-

Gliadin

Ingredient foarte important in paine si produse de panificatie, patiserie, prajituri, majoritatea aluaturilor.

Guaiacol

Este utilizat ca expectorant.

Proteine vegetale hidrolizate (HVP)

Gluten cerealier; glutenul este o proteina existenta intr-o subclasa de plante din familia monocotiledonatelor; aceste plante sunt membre ale familiei paioaselor (grau, ovaz, secara etc.); si derivatele lor contin acest produs (maltul, amidonul); persoane care sufera de boala celiaca trebuie sa-l evite (este o boala cronica in care absorbtia dificultoasa a substantelor nutritive este cauzata de o leziune caracteristica a mucoasei intestinale); se foloseste la alimente preambalate si conservate; de asemenea, este prezent in excipientii din preparatele farmaceutice, mai ales in suplimentele de vitamine si minerale.

Proteine hidrolizate din plante (HPP)

La fel ca HVP.

Keratina*

Derivat din unghii sau par.

Lipide, lipoide*

-

Lysin-L*, Lysin-DL*

La fel ca eritritol

Maltodextrin, mdltrin

Natural, carbohidrat complex, nu este un zahar simplu (dextroza, fructoza, zaharoza etc.); poate fi un derivat din cartofi sau porumb; se foloseste in industria alimentara la dulciuri, bauturi, bere, inghetata, fructe conservate, lapte praf, prajituri, biscuiti, paine, dar si in medicina, industria textila, la vopsele, hartie etc.; in general se considera sigur.

Mentol

Alcool cristalin existent in special in uleiul de menta; are un parfum puternic si proprietatile racoritoare ale mentei; poate provoca alergii.

Metionina*

Derivat din proteine.

Rosu neutru

Dermatite de contact.

Acid nucleic*

Derivat din celule.

Oleamina, acid oleic*

-

Rennet*

Derivat din stomac de vitel.

Fenilalanina, fenilanina

Aminoacid esential; organismul il foloseste pentru a produce unii hormoni (epinefrina, norepinefrina, tiroxina, colecistochinina) si melanina (pigment); colecistochinina determina scaderea apetitului (poate fi utila pentru persoanele care doresc sa slabeasca); efectele analgezice ale fenilalaninei pot fi de asemenea utile pentru persoanele care sufera de dureri musculare, de ligamente, articulatii si tendoane, rezultate din efort fizic intens.

Phenylephrine

Descongestionant care amelioreaza congestiile nazale; se utilizeaza in industria farmaceutica; efectele secundare sunt: greata, indigestii, pierderea apetitului, nervozitate, agitatie, ameteli, dureri de cap, dureri in piept, accelerarea pulsului, anxietate, teama, urinare dificultoasa sau dureroasa, insomnie.

Polivinilpolipirolidon (PVPP)

Pudra alba care se adauga in bere pentru indepartarea compusilor fenolici; ca urmare, berea este limpede si poate fi pastrata mai mult timp.

Salicilat

Sare a acidului salicilic; utilizat la dulciuri, placinte, bauturi racoritoare, rulade etc.

Chinina dihidroclorid, sulfat de chinina

Alcaloid toxic extras din scoarta arborelui de chinina; utilizat ca aromatizant in bauturi carbonatate (in principal in apa tonica si bitter lemon); se intrebuinteaza ca tratament pentru malarie; efectele secundare sunt: dureri de cap, greata, sunete in urechi, vedere incetosata; cantitatea permisa este strict limitata.

Taurina

Aminoacid neesential; produs prin sinteza aminoacizilor metionina si cisteina din ficat; vitamina B6 ajuta la acest proces; diabeticii si persoanele hipoglicemice folosesc taurina sub supraveghere medicala, pentru ca actioneaza asupra activitatii insulinei; consumul excesiv poate da nastere la diaree si la formarea ulcerului peptic.

Tiamina

Sursa de vitamina B1; functioneaza ca o coenzima in metabolismul energetic; mentine sanatatea tractului digestiv si a sistemului nervos; la doze mari, se constata reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, irascibilitate, puls rapid, tremuraturi, slabiciune.

Timerosal

Conservant foarte eficient care contine mercur; este utilizat la unele vaccinuri si alte produse; FDA estimeaza ca este folosit in peste 30 de vaccinuri; mercurul este excretat de corp; sistemul nervos este foarte sensibil la toate formele de mercur; metilmercurul si vaporii de metal sunt mai daunatoare decat alte forme; insa expunerea la nivele ridicate de mercur poate provoca probleme ireversibile la rinichi, creier, dezvoltarea fetusului; efectele asupra functionarii creierului se pot traduce prin irascibilitate, timiditate, tremuraturi, probleme de vedere sau de auz, probleme de memorie.

Torula

Proteina derivata din zaharul din lemn; subprodus utilizat in fabricarea hartiei; tipul S este utilizat in alimentele pentru copii si in cereale, tipul F este utilizat in suplimente alimentare pentru pesti si pasari; reprezinta un alergen pentru febra fanului (rinita alergica) si astm bronsic.

Zinc

Element esential pentru organismul uman; exista in mod natural in carne (mai ales ficat), peste, linte, legume cu frunze verzi, cereale integrale (inclusiv germeni de grau), drojdie de bere, branzeturi, lapte, arahide, floarea-soarelui, seminte de susan; dozele toxice de zinc pot cauza varsaturi, diaree, agitatie, iritare a stomacului, anemie; dozele excesive de zinc pot scadea nivelul de colesterol HDL (colesterol "bun") si creste riscul de boli de inima.

Nota:
HACSG = Hyperactive Children Support Group
FDA = Food and Drug Administration
*= aditivul respectiv este probabil sau sigur derivat animal (mai cu seama din porc)